facebook_pixel

Hvordan åpent landskap kan bedre ansattes trivsel og produktivitet

Fredag 23. mars 2018

Trodde du at åpent kontorlandskap bare er for kreative bedrifter? Eller at det skaper mye støy? Slik er det ikke lenger. Åpent landskap kan passe de fleste og kan skape økt produktivitet, kreativitet og trivsel. Bare se her.

 

Åpent kontorlandskap i ny drakt

Mange av oss husker 80-tallets åpne kontorlandskap. Alle på rad og rekke i et gedigent lokale, betong på vegger og tak – og gjerne linoleum på gulvet. Med et lydnivå til å ta og føle på. Skrekk og gru!

– Spesielt de siste 15 årene har det vært en sterk bevisstgjøring på bruk av materialer og interiør i åpne landskap, forteller Camilla Rognes Johansen. Hun har lang erfaring i møbel- og interiørbransjen, blant annet med utvikling av bedriftslokaler. Hun er utdannet økonom og interiørkonsulent, og jobber nå som senior salgskonsulent i Senab Eikeland Oslo. – Tepper på gulv, lydabsorbente takplater og lyddempende materialer i vegg er avgjørende for støynivået. Gode interiørløsninger og belysning er viktig for produktiviteten.

 

Ulike soner for ulike behov

Åpent kontorlandskap kan passe for de fleste bedrifter, men det er viktig å velge løsninger som passer bedriftens arbeidsform. – God planlegging er derfor viktig, forteller hun. – De fleste åpne landskap er i dag definert i soner, slik blir det enkelt å samarbeide i avdelingen, men også på tvers av avdelinger/team. Det er også viktig å lage soner med ulike formål, slik at alle behov ivaretas.

 

Sosiale soner

For å unngå mye prating over arbeidspultene, bør det lages sosiale soner man enkelt kan bevege seg til hvis man skal prate. Dette kan være soner hvor man sitter ned i en lounge eller en sofa. Eller mer tilfeldige møteplasser hvor det er lagt til rette for mingling. – Kreative og gode løsninger oppstår gjerne i spontane situasjoner på tilfeldige møtepunkter, som for eksempel ved kaffemaskinen, forteller Camilla.

 

Små «stillerom»

Fra vårt showroom i Oslo.

Legg til rette for at man enkelt kan ta et møte i et lukket rom, eller sette seg vekk for konsentrasjonsarbeid. – Hva slags innredning du bør velge, er avhengig av hensikten med møterommet, forklarer Camilla.

Eksempler på innredning:

  • Møter: et lite bord og fire stoler. Tips! Høyt ståbord gir effektive møter, fordi man sjelden ønsker å stå i timesvis!
  • Personlige samtaler/ telefonsamtaler: to lave stoler og bord.
  • Stillerom: et arbeidsbord for konsentrasjonsarbeid

 

Åpent kontorlandskap gir god og rask informasjonsflyt

Fra Fædrelandsvennen på Torvet i Kristiansand, https://senabeikeland.no/referanser/faedrelandsvennen-torvet/

Åpent kontorlandskap gir en god og rask informasjonsflyt blant de ansatte. I tillegg legges det til rette for at det oppstår flere uformelle møter som gjør at behovet for møterom reduseres. I slike ikke-planlagte møter ser vi ofte at det skapes gode og kreative løsninger. Les mer om kreativitet på arbeidsplassen her (link til annen artikkel).

Et åpent kontorlandskap legger til rette for variasjon i arbeidsdagen, noe som kan virke stimulerende og øke de ansattes produktivitet, sier interiørkonsulenten.

 

Stor takhøyde for støyalarm!

Utfordringene med åpent kontorlandskap er naturligvis støy. Det er derfor viktig at bedriften har tydeliggjort viktigheten av å gi beskjed dersom det blir for mye støy rundt en. Det må være stor takhøyde for dette.

Har man behov for å konsentrere seg, så bør man også bruke smårommene, for eksempel når man er sliten midt på dagen eller når en hasteoppgave må gjøres ferdig.

 

Fordelene med åpent kontorlandskap er mange. Det kan kanskje være litt uvant i starten, men de fleste som velger et åpent landskap, går sjelden tilbake til den gamle kontorløsningen.

– Er du usikker på hvordan du skal løse dette, se på hvordan andre har gjort det. Spør om deres erfaringer før du selv begynner med løsninger, budsjett og valg. Eller ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne å tenke ut smarte løsninger, avslutter Camilla.