Brukte kontormøbler i vinden – nå har det blitt enklere å velge bærekraftig

– Vi opplever stor interesse for å kombinere brukte, redesignede og nye kontormøbler forteller Bendt-Erik Svendson i Senab Eikeland.

Etter at selskapet, som er ledende innen kontormøbler, lanserte gjenbrukskonseptet Senab Eikeland RE, har de merket enorm pågang. Det er tydelig at mange bedrifter ønsker å ta bærekraftige valg.

– Ideen vokste frem da ledelsen vår så hvor mye kontormøbler som ble kastet, og innså at vi måtte gjøre noe. Vi er de første i Norge som innfører en slik løsning. I fremtiden kommer også flere og flere offentlige instanser til å kreve at leverandørene kan tilby returordninger. Dette er en god ting for kundene, oss og ikke minst miljøet, sier Svendson.

Gjenbruk gjort enkelt

De fleste ønsker å ta bærekraftige valg, men har gjerne endt med å la være fordi det blir for omfattende og dyrt. Hos Senab Eikeland har de vært opptatt av å gjøre det både enkelt og lønnsomt for kundene sine. Selskapets montører kan demontere og hente møblene. Du som kunde trenger ikke gjøre noe.

– Jeg tror nettopp det at vi har gjort alt så tilgjengelig for kundene er nøkkelen her, samtidig som de også kan spare litt på å velge fra RE produktene, forteller Svendson. Gjennom RE konseptet håndterer Senab Eikeland hele prosessen. Fra å hente de gamle møblene til å finne gode løsninger for fremtiden.

Mann ved siden av redesignet plantekasse. Foto

REDESIGN I PRAKSIS: Bendt-Erik Svendson i Senab Eikeland viser frem et eksempel på redesign. Skapet til venstre er slik det opprinnelig så ut. Et makent ett har blitt redesignet til romdeler med plantekasse til høyre hos Agder Energi, som du ser til høyre. (Bildet er tatt før Agder Energi har fått plantet ferdig).

Slik fungerer gjenbruksløsningen RE i praksis

Konseptet er enkelt, effektivt og bærekraftig. Senab Eikeland RE tar brukte møbler i retur. Deretter repareres de før de reselges. Det er også mulig med redesign som de har gjort i tilfellet med Agder Energi. I de tilfeller hvor møblene ikke kan brukes på nytt, kan du være trygg på at møblene blir sortert og levert til gjenbruksstasjon.

De brukte møblene sendes til Jæren som returfrakt. I Hubben, en nedlagt vindusfabrikk som i 2019 ble omgjort til en hub for reparasjon og redesign, får møblene nytt liv.

Hubben drives av Haugstad Møbler, som samarbeider med 400 elever fra fire lokale ungdomsskoler. Møblene som er returnert blir her reparert eller redesignet. Deretter legges de ut for salg. Dette er et meget godt eksempel på grønn og sosial innovasjon.

TRIVSEL: Grønne elementer på kontoret skaper en god atmosfære.

Kontorlokalene speiler bedriftens kultur

Stadig flere ledere, ser bedriftens lokaler som et viktig ansikt utad, en del av merkevaren og kulturen. Skal man tiltrekke de beste hendene og hodene bør man ikke undervurdere signaleffekten av å ha valgt et bærekraftig interiør.

– Fremtidens arbeidstakere er opptatt av mer enn lønn og oppgaver når de søker jobb. Det handler om verdier. Om å ta vare på jordkloden vår, sier Svendson.

I Senab Eikeland har de også internt fokus på bærekraft. Ikke bare gjennom møblene. Det er gjentagende i alle ledd – fra interne rutiner og ansatte, til siste produsent i leverandørkjeden.

Med på kjøpet får du også en miljørapport som dokumenterer miljøgevinsten du bidrar med ved å kjøpe brukt.

GRØNN ROMDELER: Et gammelt skap har blitt til en fin romdeler og plantekasse hos Agder Energi.

Mikser nytt og brukt

Som kunde kan du velge om du ønsker 100 prosent brukt, eller vil ha en miks av nytt og brukt. På den måten får du en særegen stil på kontoret.

For å hjelpe kundene å ta mer bevisste valg også når de kjøper nytt, har Senab Eikeland også nettopp lansert et bærekraftsmerke for nye produkter. Se etter det grønne bladet på produktets nettside. Se våre miljømerkede møbler på vår nettside her.

Brukte kontormøbler kan kjøpes i Senab Eikelands nettbutikk eller hos en av selskapets mange dyktige salgskonsulenter. De finner du over hele landet.

TESTER NYE LØSNINGER: Jorunn Øvsthus Borgersen har tro på å teste ulike løsninger for å finne ut hva ansatte har behov for i arbeidsdagen.

Tester gjenbruk på kontoret

Agder Energi er blant kundene som ønsker å velge miljøvennlige kontormøbler.

– Da vi kom tilbake på kontoret etter pandemien, merket vi raskt et behov for mer fleksible og mobile løsninger. Vi var nysgjerrige på hvilke muligheter vi hadde til å gjenbruke gamle eller utdaterte møbler, sier Jorunn Øvsthus Borgersen som jobber med innovasjon i Agder Energi.

I lokalene stod en rekke store skap som ble brukt til å lagre papir og permer. Disse ble også brukt som fysisk skille mellom kontorpultene.

De avtalte et møte med Senab Eikeland, som er deres samarbeidspartner når det kommer til kontor, møbler og interiør, slik at de sammen kunne undersøke hvordan de kunne forlenge levetiden til møblene de allerede hadde.

– Vi er opptatt av å teste! Sammen med Senab Eikeland utforsket vi mulighetene til å bygge om skapene våre til et produkt som ivaretar våre ansatte sine behov, gjenbruk og miljøbevissthet, forteller Øvsthus Borgersen.

VIKTIG MED FUNKSJONELL VERDI: Yvonne Ødegård (t.v.), Bendt-Erik Svendson og Jorunn Øvsthus Borgersen diskuterer fargevalg på filten som gir dempet lyd.

Et godt samarbeid for gjenbruk

Etter noen uker ble to ulike prototyper fra Senab Eikeland RE levert til Agder Energi. Hele 97 prosent er gjenbruk.

– Jorunn Øvsthus Borgersen og Yvonne Ødegård fra Agder Energi, vår interiørarkitekt Heidi Tallaksen og meg selv har redesignet skapene for gjenbruk. Skapene har fått lyddempende materiale og nye dekksider slik at de får et annet uttrykk. Det er satt hjul på undersiden, og på toppen står det nå en blomsterkasse, sier Svendson.

Senab Eikeland RE har dermed forandret skapene til romdelere, med lyddempende egenskaper.

– Vi har hentet møblene, redesignet dem og kunden har fått et trivelig og bærekraftig kontorlandskap. Vinn-vinn for begge parter, smiler Svendson.

Øvsthus Borgersen er godt fornøyd med samarbeidet, og anbefaler gjerne Senab Eikeland RE til andre som vil satse på gjenbruk fremfor nye møbler og interiør på arbeidsplassen.

– Vi som kjøper møbler og leverandørene våre har et ansvar for at produktene varer så lenge som mulig og i større grad brukes igjen. Senab Eikeland tok utfordringen vår på strak arm og vi er godt fornøyd med at vi sammen klarte å lage et nytt produkt på en miljøvennlig måte som bidrar til en sirkulær økonomi, sier hun.