Innovasjon og kreativitet på arbeidsplassen – en hårfin balansegang

Onsdag 18. april 2018

Kreativitet og innovasjon på arbeidsplassen er i vinden som aldri før. Det kastes ball og spilles dart. Men er det bare lek og moro som skaper kreativitet? Nei, mener vi. Det gjelder å finne den gode balansen mellom kollektiv og individuell kreativitet. Planlagt og spontan.

 

Legg til rette for alle former for kreativitet

Kreativitet kommer i alle former, og har ulike formål. Noen bedrifter ønsker å legge til rette for mer kreativitet hos de ansatte, mens andre ønsker å skape en stimulerende og kreativ atmosfære for brukere eller kunder.

 

Hvordan får du kreative ansatte?

Hvordan folk jobber best, er individuelt. Noen liker best å jobbe sammen, andre alene. De fleste ønsker en kombinasjon. Finn en god balanse mellom muligheten for arbeid i sosiale og individuelle rom. Snakk med dine ansatte. Hvordan jobber de best? Hva inspireres de av? Ta hensyn til alle behov.

Legg til rette for at kreativiteten skal kunne blomstre på ulike arenaer. Enten det er i et stillerom, en sosial sone, et planlagt møte eller aktivitet – eller spontant i praten over kaffemaskinen.

Mange bedrifter har brukt mye penger på å lage kontormiljøer som skal stimulere de ansatte til å bli mer innovative og kreative. Lek og moro i sosiale soner. Teamarbeid dagen lang. Å legge til rette for planlagt kreativt samspill, er bra. Mange har likevel en tendens til å glemme at hos mange bobler kreativiteten best når de er alene med egne tanker.

 

Fædrelandsvennen: et kreativt arbeidsmiljø

Fædrelandsvennen i Kristiansand har funnet en god balanse. Etter en grundig og gjennomtenkt prosess, der de ansatte bidro til utformingen av sin arbeidsplass, har den tradisjonsrike mediebedriften i dag en av landsdelens flotteste lokaler.

Fædrelandsvennen gikk også fra faste plasser til aktivitetsstyrte arbeidsplasser. De ansattes tette involvering har gjort dette til en positiv opplevelse.

Møbleringsplanen kombinerte møbler som Fædrelandsvennen hadde fra tidligere, med nye møbler, og Fædrelandsvennen har på den måten klart å holde budsjettet ned.

Fædrelandsvennen, kreativt arbeidsmiljø

Fædrelandsvennen legger til rette for kreativitet

Les referansecase her.

Stimulerende og inspirerende brukeropplevelse

Mange ønsker å skape inspirerende og energiske omgivelser for sine brukere/ kunder. Da er det deres behov og opplevelse man er opptatt av. Ikke gjett, spør! Gjør en brukerundersøkelse, hva er viktig for de som skal bruke lokalet?

Senab Eikeland har for eksempel innredet flere skoler. Målet har vært å skape gode rammer for kreativitet, inspirasjon og arbeidslyst for elevene.

 

Stuenes skole

På nye Stuenes skole er det lagt vekt på luftige løsninger og fargerike detaljer. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt, hvor Senab Eikeland har levert fast innredning og løse møbler.

Les referansecase her.

 

Har du lyst å vite mer om hvordan du kan skape et lokale som inspirerer og legger til rette for kreativitet? Les mer her.