Med blikk for design og hjerte for bærekraft

Forvandler kaffeskall, ølkanner og fiskegarn til møbler

 

Har du møtt en ekte visjonær noen gang? En skikkelig «game changer», som overrasker, imponerer og begeistrer? Henrik Marstrand er et sånt menneske. Han er grunnleggeren av Mater design, som er i ferd med å revolusjonere møbelindustrien.

Vi kan trygt si at Mater skaper skjønnhet av avfallsudyret som truer planeten vår. Gjett om vi er stolte av å få være med på reisen, og ha dem som leverandør.

 

Teknologiselskap med bærekraft i kjernen

Henrik Marstrand grunnla Mater i 2006. Ambisjonen var å bli en global og banebrytende merkevare, med bærekraft forankret i kjernen. I dag definerer de seg som et teknologiselskap, men naturligvis med plassering i designbransjen. Og det de har fått til er intet mindre enn fantastisk. Nå tilbyr de store bedrifter å forvandle avfallet sitt til møbler, som igjen kan brukes i innredning av egne lokaler.
Vi spør Henrik om hvordan i all verden denne ideen om å bruke avfall som materiale ble født.
– Helt siden oppstarten i 2006 har Mater hatt en bærekraftig profil, men vi ønsket oss et materiale som ikke ser ut som avfall. Teknologien bak utviklingen av dette materialet oppstod i det danske forskningsmiljøet for fire år siden. Det vi har gjort er å løfte teknologien inn i masseproduksjonen, for på den måten å skape en sirkulær produksjonsmodell på markedet.

 

Unike materialer

Materialet Mater har skapt av avfall, er unikt og ulikt alt annet. Det går under navnet Matek. Man kan si at Matek-materialene ligner terrazzo eller en form for stein, og de ser på ingen måte ut som om de er laget av søppel­­­. Materialene er like holdbare som eksisterende materialer, og produktene består alle kjente stabilitetstester. I tillegg er materialene vannavstøtende og yter generelt utrolig godt.

 

Mater har designet flere kolleksjoner i  waste-materialene. Sortimentet består av unike produkter med et tidløst formspråk som har fått både design- og bærekraftshjerter til å banke ekstra hardt. Henrik beskriver produktene deres ved å trekke frem skjønnheten i selve materialene.

 

– Materialene våre er vakre og tidløse i seg selv, og derfor er våre nyeste design forankret i nettopp dette, å fremheve materialenes skjønnhet og funksjonalitet.

 

Maters design er skapt av kjente danske og internasjonale designere, og de er tidløse og holdbare. Som noe helt nytt tilbyr de å ta produktene tilbake etter bruk, for så å resirkulere materialene og lage nye produkter. En sirkulær forretnings- og produksjonsmodell som vi bare må ta av oss hatten for!

 

Er din neste stol laget av fiskegarn?

 

Vi lurer selvsagt på: hvordan oppstår ideen om å bruke kaffeskall eller gamle fiskegarn til å lage møbler?

 

Henrik forteller at materialene de bruker kjennetegnes ved at de utgjør et miljøproblem, men som samtidig er anvendelige i teknologien. For å lage materialene må de blande et avfallsfiber (som kaffeskall) med en avfallsplast.

 

– Vi tester kontinuerlig nye fibertyper, som tekstiler, steinfiber (avfall fra konstruksjon), kaffegrut etc. og blander det med ulike typer plastavfall, som forbrukerplastavfall. Kjennetegnet er at avfallet må utgjøre et miljøproblem og være resirkulerbart, i stedet for at de for eksempel må brennes og dermed slippe ut CO2. Du kan si at vi «kapsler inn» CO2 i våre produkter og materialer, sier han.

 

Kaffeskall og resirkulert industriplast

 

God sittekomfort og god samvittighet med Eternity-stolen

Er du allerede mentalt i ferd med å innrede med Mater-produkter, kan vi varmt anbefale den populære Eternity-stolen. Den er designet av Space Copenhagen for Mater, og Space har vært tett på i utviklingen av materialene og deres utseende. Space Copenhagen har lang erfaring med design rettet mot bedriftsmarkedet..

 

 

 

– ­Eternity-stolen lages av ulike avfallsstrømmer, hvor vi blander kaffeskall (avfall fra brenning av kaffebønner) og avfallsplast fra for eksempel Grohe, eller plast fra sortert husholdningsavfall, forteller Henrik. – Stolen er designet for bruk primært i bedriftsmarkedet, og kjennetegnes av utrolig god sittekomfort. Den skal dekke mange ulike behov, derfor tilbys den både med og uten armlener, og med både sete- og fullpolstring i tekstiler fra Kvadrat.

 

Kjøp Maters produkter hos oss

Hos oss i Senab Eikeland kan du få all den hjelpen du trenger når du skal innrede arbeidsplassen, og ønsker å ta bærekraftige og gode valg. Vil du vite mer om Maters produkter eller ha råd om hvordan du kan innrede lokalene dine bærekraftig? Kontakt oss!