Usikker på hvilke lamper og belysning du skal velge til arbeidsplassen? Her får du ekspertenes råd

Mandag 25. mars 2019

Arbeidsplassbelysning påvirker oss mye mer enn de fleste tror. Belysningen har innvirkning på både arbeidsmiljø, prestasjon og velvære. Vi har tatt en prat med tre av Senab Eikelands egne eksperter, og fått deres generelle tips og favorittlamper.

Våre tips til arbeidsplassbelysning

Belysningen påvirker oss i stor grad. Er det dårlig belysning kan konsekvensen faktisk være fysiske plager som hodepine, nakke- og rygglidelser, tretthet og såre øyne. Det er fordi kroppen kompenserer for dårlig lys, og du for eksempel sitter feil for å se riktig.

 

1. Kombinasjon av ulike lamper gjennom generell og individuell belysning

Bland lys og lamper. Det er smart å blande flere typer lamper og lys i et rom, fordi et rom som oftest har flere ulike funksjoner. I dag velges i stor grad åpne romløsninger, noe som betyr at du bør ha en kombinasjon av generell belysning, arbeidslys og lys som gir en hyggelig stemning.

Tilpass etter individuelle behov. Mennesker har forskjellige behov, avhengig av både alder og arbeidsoppgaver. For eksempel kreves det mye mer lys til å lese på papir enn å arbeide på en datamaskin, og en eldre person trenger mer lys enn en yngre. Presisjonsarbeid og krevende synsarbeid må ha punktbelysning som passer til arbeidet, og som kan reguleres og tilpasses hver enkelt.

Alltid skrivebordlampe ved hev/senk- bord. En egen skrivebordlampe er særlig viktig dersom det brukes hev/senk skrivebord. For når du står, kan kroppen skygge for bordflaten, noe som unngås når arbeidslyset står på bordet.

Spar strøm ved å øke den individuelle belysningen, kan du redusere den jevne generelle belysningen fra himlingen og spare energi. Det er begrenset hvor mye lys man trenger i et kontorlokale, i tillegg til at lysbehovet er individuelt. Noen kan synes lyset fra himlingen er for sterkt, mens andre kan synes det er for svakt.

 

2. Velg riktig skrivebordlampe

 • Velg en skrivebordlampe ut fra behovene til den som skal bruke den, både i forhold til alder og arbeidsoppgaver.
 • Det optimale er en asymmetrisk skrivebordlampe som sender lyset på skrå over bordflaten når lampen står plassert på siden av pulten.
 • Sørg for at du får god og direkte belysning på skrivebordet der det er behov for det. Lyset bør gi minimum 500 lux på arbeidsflaten, ha høy lumen/pr W, bør være godt avblendet (med skjerm eller linse – slik at du ikke ser direkte inn i lyskilden) og ikke gi reflekser i skjerm.
 • Pass på at lampen gir god og riktig fargegjengivelse (RA-indeks opp mot 90+), med fargetemperatur på mellom 3000 – 4000 K

 

3. Belysning ved både mørke og lyse overflater:

I mange arbeidslokaler kombineres mørke og lyse overflater om hverandre. Det kan by på belysningsutfordringer. Mørke overflater krever større lysstyrke, da mørke farger «stjeler» lys. En blanding av lyse og mørke flater kan gi uheldige lysforhold mellom arbeidsfelt og omgivelsene, og dette er det viktig å ta hensyn til ved belysning.

 

4. Vær oppmerksom på lysrør:

Har dere lysrør i taket på arbeidsplassen, er det viktig at lysrørene har samme lysfarge, fargegjengivelse og lysstyrke.

 

5. Økonomiske alternativer

Svært mange av lampene kommer i dag også med LED-lyskilde med lysdioder som bruker svært lite strøm og har en utrolig lang levetid. Ofte opp til 50.000 timer, som betyr 25 år eller mer ved normal kontorbruk. Enkelt, og god økonomi!

Her er ekspertenes favoritter.

 

Split fra Glamox – en perfekt skrivebordslampe

Split har en særegen utforming og god funksjonalitet, og er perfekt for arbeidsbordet

- Trine Wahl Westreng, Senior salgskonsulent i Senab Eikeland Oslo
 • Glamox Luxo Split

  Split er spesielt godt egnet for store arbeidsflater hvor mye lys er n…

  SE MER

  Glamox Luxo Split

  Split er spesielt godt egnet for store arbeidsflater hvor mye lys er n…

  SE MER

Optimal belysning og flere funksjoner

Split har en særegen utforming og god funksjonalitet, mener Trine. Lampehodet er laget av en tynn aluminiumsplate som er formet slik at lyset sendes i skrå vinkel mot bordplaten. Den har en fjærbalansert arm i beste Luxo-tradisjon, for maksimal rekkevidde og fleksibilitet.

Split tilfredsstiller mine behov for godt arbeidslys på arbeidsbordet, forklarer hun.

Som individuell ergonomisk bordlampe sikrer den optimal belysning på arbeidsplassen. Den asymmetriske lysfordelingen sikrer godt lys på hele arbeidsflaten – uten blending og reflekser. Lampen kan du få i flere farger, den har dimmer og er utstyrt med timer.

Lampen passer alle individuelle arbeidsplasser og skrivebord.

Raimond fra Moooi – taklampen som tilfører rommet det lille ekstra

En lampe skal ikke lenger bare gi godt lys, den skal også fungere som en viktig detalj i rommet, og gjerne være med på å tilføre rommet det lille ekstra. Noe denne lampen virkelig gjør.

- Liv Hilde Svendsen, Senior salgskonsulent ved Senab Eikeland Tønsberg
 • Moooi Raimond

  Raimond fra Moooi er designet av Raimond Puts, og er en lampe med mykt…

  SE MER

  Moooi Raimond

  Raimond fra Moooi er designet av Raimond Puts, og er en lampe med mykt…

  SE MER

Kvaliteten på lyset er viktig. Raimond fra Moooi gir et fantastisk lys og tilfører rommet det lille ekstra – og er Liv Hilde sin favoritt.

Raimond – fantastisk lys som fremhever omgivelsene

– Kvaliteten på lyset rundt oss har stor betydning for de som ferdes der, og denne lampen gir et fantastisk lys, forteller Liv Hilde.

Lyset fra lampen avgrenser rommet, fremhever farger og understreker detaljer i struktur og form.

Kort sagt, lampen gjør omgivelsene synlige. En lampe skal ikke lenger bare gi godt lys, den skal også fungere som en viktig detalj i rommet, og gjerne være med på å tilføre rommet det lille ekstra. Noe denne lampen virkelig gjør, sier Liv Hilde.

Tips! Kombiner ulike størrelser

Raimond er en lekker og svært dekorativ lampe. Den kan brukes i møterom, sosiale soner, resepsjonsområder eller trappeoppganger. Lampen fås i ulike størrelser og er flott å kunne kombinere i oppheng med forskjellige størrelser på lampene.

Mesh fra Luceplan – lysekrone i elegant design

En unik og dekorativ moderne lysekrone

- Heidi Tallaksen Skaali, Prosjekt og Interiørarkitekt ved Senab Eikeland Sør
 • Luceplan Mesh

  Mesh fra Luceplan, som er en unik og dekorativ moderne lysekrone. Mesh…

  SE MER

  Luceplan Mesh

  Mesh fra Luceplan, som er en unik og dekorativ moderne lysekrone. Mesh…

  SE MER

Å trekke fram en favoritt er jammen ikke lett. Det finnes jo så mange flotte lamper! Men for tiden har jeg lagt min elsk på Mesh fra Luceplan, som er en unik og dekorativ moderne lysekrone, sier Heidi.

Elegant design og stemningsskaper

Heidi synes det er spennende med innovative løsninger. Den transparente strukturen til Mesh består av et nettverk av fleksible kabler med LED-dioder ved hver krysning av kablene.

– Denne lampen gjør det mulig å styre lysintensiteten etter hvilken stemning du ønsker å skape. Til og med hvilke deler av lampen som skal slukkes kan du velge, forklarer Heidi. Dette gjøres via en app på mobiltelefonen, som også kan programmeres til 6 ulike standard stemninger. – Et komplekst og elegant design altså. Dette er en raffinert og nyskapende lampe, som ikke overraskende har vunnet Red Dot Design Award også, forteller hun.

Ulike størrelser for ulike behov

Mesh kommer i tre størrelser. En pendelvariant du får i to ulike høyder, og en variant for tak uten nedheng. Siden den fås i flere størrelser kan den tilpasses ulike rom. Gjerne da over møtebord og i sosiale soner.